Stanowisko ZRP do zmian w amortyzacji oraz zwolnień z podatku od nieruchomości komercyjnych

poniedziałek, 07 sierpień 2017

W związku z rozpoczęciem konsultacji projektu ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, Związek Rzemiosła Polskiego przedstawił swoje stanowisko. Zaproponowana zmiana polegająca na podwyższeniu z obecnych 3.500 zł do 5.000 zł limitu jednorazowej amortyzacji powinna być rozpatrywana z uwzględnieniem wprowadzonych przepisów, które weszły w życie od 1 sierpnia 2017r. i dotyczą tzw. przyspieszonej amortyzacji. Nowo wprowadzone przepisy umożliwiły w wybranych grupach rodzajowych środków trwałych jednorazową amortyzację, nawet do kwoty 100 tys. zł.