Walne zebranie Członków OSP, 27 marca br.

27 marca br. w Warszawie odbyło się Walne Zebranie Członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Parkieciarzy. Przybyła na nie liczna grupa parkieciarzy z całej Polski. Zebraniu przewodniczył Arkadiusz Kowalski. Zarząd OSP przedstawił sprawozdanie z działalności Stowarzyszenia w ubiegłym roku i nakreślił plany na rok obecny. Zarząd OSP sprawnie przystąpił do realizacji zaplanowanych działań, wprowadzając już w życie część z nich. Zwiększyła się liczba organizowanych szkoleń, a z organizacją ich wykroczono poza granice stolicy. OSP już dwukrotnie brało udział w międzynarodowych pokazach parkieciarskich, skutecznie promując polskie parkieciarstwo poza granicami kraju. Trend ten będzie utrzymany, szczególnie że nadeszły zaproszenia na kolejne pokazy. Czynnie bierze udział w szkoleniu młodych ludzi w zawodzie parkieciarz w pilotażowym programie w Technikum Budowlanym w Zdunach. W ramach programu „Ja i moje umiejętności” uczy się tam 15 osób. Od nowego roku planowane jest poszerzenie tej działalności.

To tylko niektóre z poruszanych na zebraniu zagadnień. Komisja Rewizyjna po przeanalizowaniu działalności potwierdziła, że działalność organizacji jest zgodna z założeniami statutu. Do Sądu Koleżeńskiego nie wpłynęły żadne skargi w 2009 r. W głosowaniu parkieciarze jednogłośnie udzielili absolutorium dla Zarządu.

Ponownie został omówiony temat składek członkowskich. Zdania w tej sprawie są bardzo podzielone. Część z osób uważa, że członkostwo w OSP jest sprawą prestiżową, Stowarzyszenie powinno głównie skupić się na roli edukacyjnej. Poprzez członkostwo w OSP, opłacanie w nim składek starsi stażem parkieciarze mogą pomóc w edukacji młodych, umożliwić im tą edukację, co jest o tyle ważne, że zawód parkieciarza jest zawodem pozaszkolnym. W toku dyskusji zebrani doszli do porozumienia i zdecydowali o nie zwiększaniu wysokości składki członkowskiej. Jednakże zrzeszeni, którzy będą chcieli wspomóc działalność Stowarzyszenia mogą wpłacać dobrowolne składki członkowskie na konto OSP. Dzięki wpłacanym składkom Stowarzyszenie mogłoby na przykład ufundować stypendium młodym, zdolnym ludziom, którzy chcą się uczyć zawodu parkieciarza.

Na zebraniu poruszona została sprawa regulaminu mistrzostw młodych parkieciarzy, a szczególnie kwestia możliwości promocji firm, które wystawiają swoich pracowników. Do tej pory jedynie podczas mistrzostw parkieciarzy w kategorii Open firmy mogły zareklamować swoją firmę na stanowisku pracy zawodnika. W przypadku mistrzostw młodych parkieciarzy było to niemożliwe. W ten sposób promowali się tylko startujący zawodnicy, a przecież zostali oni dopuszczeni do zawodów tylko dzięki umiejętnościom i doświadczeniu zdobytych u pracodawcy, który niejednokrotnie szkoli taką osobę od podstaw poświęcając na jego edukację wiele swojego czasu i wysiłku. Umiejętności zawodnika są odzwierciedleniem profesjonalizmu firmy, która go wyszkoliła. W związku z tym podjęto decyzję o zmianie regulaminu mistrzostw i dopuszczeniu możliwości wywieszenia baneru pracodawcy na stanowisku pracy zawodnika.

Zarząd OSP zwrócił się do parkieciarzy z prośbą o większą aktywność w działalności Stowarzyszenia. Wiele można dla naszego środowiska zrobić, a łatwiej będzie realizować zamierzone cele jeśli będzie można liczyć na pomoc kolegów parkieciarzy. W końcu robimy to dla nas, dla całej braci parkieciarskiej. Przy okazji Zarząd przyznał odznaczenia Związku Rzemiosła Polskiego osobom, które od wielu lat udzielają się w Stowarzyszeniu chętnie pomagając przy realizowaniu podejmowanych inicjatyw. Została przyznana także Honorowa Odznaka Związku Rzemiosła Polskiego dla p. Waldemara Kwieka, który po zwycięstwie w zeszłym roku w Ogólnopolskich Mistrzostwach Parkieciarzy Open przeznaczył całą wygraną pieniężną na ręce wdowy po parkieciarzu, który zginął w nieszczęśliwym wypadku.

Na zakończenie podniesiona została sprawa egzaminów czeladniczych i mistrzowskich. Zarząd zwrócił się do parkieciarzy, by przystępowali do egzaminów rzemieślniczych, pracownikom także umożliwiali zdobycie tytułu czeladnika. Wyższe umiejętności pracowników potwierdzone dyplomem zwiększają wartość firmy. Dla klientów też jest istotne by usługi dla nich wykonywali ludzie, którzy mają wiedzę w tym zakresie. A potwierdzeniem tego na pewno jest zdany egzamin rzemieślniczy.

Najbliższa sesja egzaminacyjna planowana jest na październik. Poprzedzona będzie kursem przygotowawczym. W celu zapisania się i złożenia dokumentów prosimy kontaktować się z biurem OSP.